NOSTALGI: Nordre Sving


I denne artikkelen i vår nostalgi-serie skal vi ta for oss Nordre Sving, et band som har holdt det gående siden 60 tallet og som var spesielt kjent for å blande sport og musikk på en ganske genial måte. De skrev låter om de fleste sportsgrener som nordmenn har et forhold til og de ga ut mange plater på 70- og begynnelsen av 80-tallet.

Nordre Sving hadde sitt utspring i Oslo hvor de ble startet i 1962 under navnet The Buccaneers. Med sine røtter på Kampen og Vålerenga har de skrevet mange hyllester til sin egen hjemby i tillegg til at de har turnert over store deler av verden, blant annet i Moskva og USA. 

Det eneste medlemmet som har vært med i bandet under hele karrieren er Kolbjørn Hagen, bandets trommeslager. Fram til midten av 80 tallet var Bjørn Langli en av de store drivkreftene bakom Nordre Sving og han var også bandets vokalist. Bjørn døde forøvrig nå for kort tid siden. Foruten Kolbjørn og Bjørn så var Jan Rudolf Pettersen, Harald Meland, Terje Lia, Ivar Eriksen og Birger Dahlman noen av bandets viktigste medlemmer opp gjennom årene. Den siste tiden var Henning Fries vokalist og han var også med på bandets hittil seneste plateutgivelse som het “Livets glade gutter” og som kom ut i 1999. Da denne plata kom så bestod Nordre Sving av Kolbjørn, Harald, Terje, Jan Rudolf og Henning. Ut fra det For Swingende kjenner til så eksisterer bandet Nordre Sving fortsatt men de er ikke spesielt aktive nå for tiden. 

Det hele startet med at fire skolegutter fra Teisen Gymnas dannet shadowsbandet The Buccaneers som altså var forløperen til Nordre Sving. Bandet var den gang inspirert av Beatles og Gals & Pals og begynte etterhvert også å synge i tillegg til gitarsoundet som shadowsbandene var kjent for. I 1969 ble The Buccaneers engasjert av plateprodusent Arve Sigvaldsen for å spille inn bandets første og største slager, “Bislet Special”, under navnet Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester. Sangen stammet opprinnelig fra det britiske bandet The Scaffold og låtens originaltittel var “Lily The Pink”. Det hører også med til historien at det på denne tiden verserte to ulike norske versjoner av denne låten, ettersom Gluntan også spilte inn samme låt under tittelen “Dr. E.Vang”. Begge disse versjonene lå høyt oppe på de norske hitlistene i begynnelsen av 1969. 

Arve Sigvaldsen fortsatte samarbeidet med Nordre Sving og i 1970 ga han ut bandets første album som fikk tittelen “Spelle litt for galleri”. Også på denne plata handlet låtene mye om sport. De hyllet både skøyteløpere og fotballspillere med norske versjoner av kjente utenlandske slagere slik som “Venus” og “Ob-la-di, Ob-la-da” i tillegg til at de også lanserte storslageren “En slant til trikken hjem” på dette albumet. Etter dette ble Nordre Sving hyret til å vært husorkester på Arve Sigvaldsen sin velkjente plateserie På Treff Med. Fra midten av 70 tallet opphørte imidlertid dette samarbeidet og Nordre Sving satset kun på egne utgivelser. 

I perioden fra 1972 til 1982 var Nordre Sving særdeles aktive på platefronten og ga ut ti LP-plater på like mange år. Bandet deltok også på en del samleplater. De aller fleste albumene hadde samme oppskrift som debutplata, nemlig utenlandske slagere med norske tekster i tillegg til et knippe egenkomponerte låter. På albumet “På krøttersti og kjerrevei” fra 1979 fikk Nordre Sving med seg Henning Fries som gjesteartist og 20 år etter skulle Henning vende tilbake til Nordre Sving som fast medlem etter å ha hatt suksess som soloartist en del år, blant annet med låten “Legg et stykke ved til på peisen” som kanskje er den mest kjente låten til Henning utenom tida med Nordre Sving. 

I de senere årene har det kommet ut flere samlealbum med Nordre Sving, blant annet ga de i 1993 ut en CD hos Tylden & Co med 20 av sine beste låter i tillegg til et knippe helt nyinnspilte låter. Nå for ikke så lenge siden ga også Arve Sigvaldsen og Talent ut en samle-CD med Nordre Sving sine mange slagere, og det er denne CD’en vi har hentet hovedbildet i denne saken fra. Dette er foreløpig det siste som har kommet ut av plater fra Nordre Sving, men ut fra en av våre kilder å dømme så eksisterer Nordre Sving fortsatt men i hvilken grad de fortsatt holder på kjenner vi ikke til å skrivende stund. Henning Fries har ihvertfall nylig kommet ut med et nytt soloalbum og er vel dermed å betrakte som ute av Nordre Sving, men vi skal ikke se bort i fra at gutta kanskje kan dukke opp igjen i ulike sammenhenger med tida, selv om en av hovedmennene bakom bandet, nemlig Bjørn Langli, altså døde for kort tid siden. Uansett vil nok strofer som “litt te med no’ godt i” og “en termos Bislet Special” fortsatt leve videre i mange nordmenns hjerter. 

KILDE: Norsk Pop og Rock Leksikon 

Les mer på nettstedet Mic.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg