NOSTALGI: Doodle Bugs


I vår nye serie hvor vi presenterer gamle norske danseband har vi denne gangen valgt å presentere dere for et av undertegnedes store favorittband opp gjennom årene, nemlig Doodle Bugs fra Elverum, eller “Vegglusene fra Østerdalen” som de også ble kalt.

I hele 30 år reiste Doodle Bugs rundt omkring og underholdt både norsk og færøysk dansepublikum. Nye plateproduksjoner har også blitt sluppet med jevne mellomrom. Selv om Doodle Bugs nå har lagt inn årene for lengst så vil nok mange av gruppas melodier fortsatt bli husket i mange år framover. Det siste utspillet fra bandet på platefronten var samle-CD’en “40 beste” som Mix Music og Ola Meljordshagen utga i 2002. Ola Meljordshagen er nå borte, men han var en av grunnleggerne av Doodle Bugs og en av de som stod på sterkest for å prøve å gjenforene gruppa for ikke så mange år siden. Dette rakk han dessverre ikke å realisere før han døde for få år siden, men heldigvis rakk han å få ut denne unike samle-CD’en på markedet, ei plate som dessverre ikke er så enkel å oppdrive i butikkene lenger, men som er en utrolig god dokumentasjon på de fleste store slagerne som Doodle Bugs hadde iløpet av sin karriere, alt fra Lille Laila på 60 tallet til den nyeste innspillingen “Minner fra Torshavn”. 

De fleste av låtene som Doodle Bugs hadde på sitt repertoar var skrevet av bandets vokalist Åge Heltzen. I tillegg til Åge og Ola så vil nok mange også forbinde Doodle Bugs med navn som Rolf Kjernet, Arild Engemoen og Bernt Østby. Andre personer som har vært innom gruppa er Undis Lien, Ragnar Barnhus og Jens Erik Lindmoen pluss et titalls andre medlemmer som var innom bandet i kortere perioder. 

Noen av Doodle Bugs sine mest kjente låter var “Lille Laila”, “Farvel Kristin”, “Vest i havet”, “Einsam”, “Pernille”, “Jossefin”, “Nordsjøens perle” og “En sang om fred” for å nevne noen. De har også spilt inn et knippe coverlåter opp gjennom årene, slik som “Minnenes melodi”, “Minns du bjørken” og “En sång om kärlek”. 

Doodle Bugs er også den eneste norske gruppa som har klart å innta de fire første plassene på en utenlandsk 10 på topp liste, nemlig lista på Færøyene der Doodle Bugs alltid har hatt et stort publikum og vært mer populære enn de største internasjonele artistene i flere perioder. En gang i tida måtte til og med Beatles se seg slått av Doodle Bugs på platebarometeret på Færøyene. 

Doodle Bugs sin debutsingel var selvfølgelig “Lille Laila” som kom i 1966 og som har vært reutgitt i flere nyere versjoner ved senere anledninger. Denne singelen har fortsatt salgsrekorden på Færøyene. Selve bandet Doodle Bugs ble startet i 1965 og ble raskt kjent som “Vegglusene fra Østerdalen” med turnebussen “Ormen Lange”. Den første besetningen av gruppa bestod av Åge Heltzen, Ola Meljordshagen, Ragnar Bernhus, Rune Olbergsveen og Undis Lien. Det var også denne besetningen som var med på platedebuten i 1966, med Undis Lien sitt velkjente orgelspill. Innen gruppas første LP-plate ble utgitt så sluttet både Ragnar Bernhus og Rune Olbergsveen i bandet, disse ble erstattet av henholdsvis Rolf Kjernet på bass og Arild Engemoen på trommer. Etterhvert fulgte flere utskiftinger, og iløpet av sin karriere var rundt 20 medlemmer innom Doodle Bugs. Men fast frontfigur og låtskriver gjennom hele karrieren har vært Åge Heltzen som har gitt gruppa sitt velkjente særpreg over både vokalen og musikkstilen. 

Når det gjelder albumet “Lille Laila” som vel er den mest kjente produksjonen til bandet så ble dette første gang utgitt i 1969, men har senere være reutgitt to ganger, både på etiketten Nett Records midt på 70 tallet og på EMI i 1979. Det samlede salget for disse tre LP-utgivelsene ligger på over 100.000 eksemplarer. Også bandet andre album med tittelen “Rett og slett” ble reutgitt på Nett Records tidlig på 70 tallet, da under tittelen “Brune øyne” og med nytt omslag. 

Doodle Bugs la inn årene for godt ved tusenårsskiftet etter mer enn 30 år som reisende danseband. De var på Færøyene og spilte 13 ganger og solgte totalt over 600.000 plater. Av Doodle Bugs mange utgivelser kan vi nevne “Lille Laila” i 1969, “Rett og slett” i 1971, “Hemm’brent” i 1974, “Einsam” i 1976, “Doodle Bugs er her igjen” i 1984 og “Lill-Mailen” i 1986. I tillegg har de også vært ute med ei egen juleplate pluss en kassett med nyinnspillinger av gamle låter som ble utgitt på selskapet Sonet en gang på 90-tallet. 

Som det står å lese på platecoveret til den siste samle-CD’en som kom i 2002: “La Doodle Bugs surre med sin LP i ca 40 minutter, og vi tror at det ikke blir så lett å kvitte seg med ‘Vegglusene’. De kommer igjen.” 

KILDER: Norsk Pop & Rock Leksikon 
Doodle Bugs “40 beste”(MIX CD 023)
 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg