NOSTALGI: Katho


Da er vi i gang igjen med vår nostalgiserie etter noen måneders opphold i sommer. Denne gangen er det Hamarbandet Katho vi skal sette under lupen, bandet som blant annet ble forløperen til Scandinavia og som også fostret opp Ole Ivars-vokalist Tore Halvorsen på 70 og 80 tallet.

Flere nettsteder samt Jan Eggum sitt Pop & Rock-leksikon skriver feilaktig at Katho var fra Gjøvik, men etter å ha konsultert meg med diverse musikkeksperter fra distriktet, så har jeg kommet fram til at de aldri har vært noe Gjøvikband men derimot fra Hamar. Bandet ble startet i 1973 og navnet Katho var satt sammen av de første bokstavene i fornavnene til medlemmene, nemlig Kjell, Arne, Tore, Henry og Olav. Litt nærmere forklart var dette Kjell Søby, Arne G.Bekk, Tore Halvorsen, Henry Slaatten og Olav Nersveen. Dette var den aller første besetningen av Katho. Utskifting av medlemmene startet allerede før den første plata kom ut, og da bandets andre LP var klar i 1975 var det bare Tore Halvorsen som var igjen av gruppas opprinnelige besetning. I løpet av årene bandet eksisterte var en rekke ulike medlemmer innom, vi kan nevne de viktigste og det var Tore Halvorsen, Steinar Kristiansen(nå med mellomnavnet Storm), Gard “Dutte” Christensen(senere Strøm), Alan Graves, Gunnar Engen, Morten Nyhus, Egil Forårsveen og Finn Jacobsen. 

Platene som Katho ga ut var ganske varierte rent musikalsk. Det strakk seg fra 50 talls rock via gammeldans til svensktopplåter. 70 talls funkmusikk var de også innom og mye annen fengende dansemusikk. Tekstene var en periode noe småfrekke i formen og med nærgående beskrivelser av diverse ting som kunne foregå på bygdefest. Etterhvert ble denne språkbruken tonet noe ned og fra plate nummer tre så var tekstene til Katho blitt litt snillere i kantene. På bandets to første plater var det Tore Halvorsen som skrev de fleste låtene, men fra og med plata “Dagen er din” som kom i 1977 så var det Steinar Kristiansen som overtok det meste av låtskrivingen. “Dagen er din” var også den plata som gjorde at Katho ble mer et ordinært danseband. Dette albumet var det første som ble produsert i Trondheim av Rune Nordal som var produsent. Tittellåten “Dagen er din” ble jo som kjent en stor landeplage både i Ønskekonserten og i andre radioprogrammer, og skulle det feires en bursdag eller noen skulle gratuleres så var det som regel “Dagen er din” som ble spilt. Denne slageren ble også gjort på svensk med Vikingarna på slutten av 80 tallet, i tillegg til at Scandinavia også har hatt denne låten som en av sine aller største slagere. Katho produserte etterhvert flere storselgere og favoritter, og de fikk tilsammen 14 plasseringer på Norsktoppen, men ingen av låtene kunne måle seg med “Dagen er din”. 

Etter et tiår med mye suksess og åtte plateutgivelser så valgte Tore Halvorsen i 1988 å trekke seg ut og hadde egentlig tenkt å holde seg unna artistlivet også, men skjebnen ville det slik at Tore skulle takke ja til å hjelpe Ole Ivars i en kort periode til de fant seg ny vokalist etter Lasse Johansen og der ble han likså godt værende som vi alle kjenner til. 

Katho holdt det gående helt til starten på 90 tallet, fra da av var bandet historie. I 1988 ble Katho reorganisert og fire av bandets medlemmer valgte å gå egne veier og startet dermed bandet Scandinavia. Dette var Steinar Storm Kristiansen, Finn Jacobsen, Pål Fuglseth Tautra og Ronny Jakobsen. Disse slo seg sammen med Bjørn O.Jensen og Terje Mårstad fra Torry Enghs, men dette er en helt annen historie som vi ikke skal gå inn på her. Det siste vi hørte fra Katho var ei samleplate som Tylden & Co ga ut i 2005 og i den forbindelse så ble også bandet gjenforent for en kveld i forbindelse med releasepartyet ombord på dansebåten Stena Saga. 

KILDER: MIC.NO OG NORSK POP OG ROCK LEKSIKON 

Les mer på MIC sine nettsider
Les mer på Gard Dutte Strøm sin hjemmeside

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg