NOSTALGI: Reddik


I vår nostalgiserie om gamle norske danseband har vi nå kommet fram til Moldebandet Reddik som ble startet i 1973 og som har hatt mange gode låter på repertoaret opp gjennom årene, mest kjent med Finn Erlandsen i fronten.

Der var i 1973 at Finn Erlandsen startet dansebandet Reddik sammen med velkjente Lars Egil Vågseter, nå kjent fra bandet Vassendgutane, i tillegg til Vebjørn Rokstad på bass, Sven Bernt Ellingseter på saksofon og Magne Asphol på trommer. Lars Egil er fortsatt med Finn og turnerer mens det opp gjennom årene har vært et 30 talls medlemmer innom Reddik. Reddik spiller dansemusikk av den tradisjonelle svenske stilen og har ved flere anledninger opptrådt sammen med Vikingarna.

Reddik ga ut sin debutplate i 1976 med albumet “Sommeren som var”. I 1977 deltok de på en såkalt dugnads-LP som ble utgitt av Nor-West Records på Sunndalsøra. På samme plate medvirket også artister som Anita Farstad og dansebandene Juft og Jonsok.

Fra 1978 så valgte Finn Erlandsen å jobbe med musikken på heltid. Året etter gikk en utvidet utgave av Reddik i studio og produserte en ny LP på plateselskapet CBS. Dette fikk enkelt og greit tittelen “Reddik” og var laget etter samme mal som debutplata, nemlig mest eget materiale sammen med noen svenske og engelske slagere oversatt til norsk.

I tida som fulgte så fungerte Reddik blant annet som husband i NRK sin serie “Svingom” og Finn ble også vokalist i en gjeng som kalte seg “Sønner av Norge”. Denne gruppa fikk på 90 tallet en slager med låten “Fadderi faddera” som egentlig er en Ole Ivars-låt. På 90 tallet ble også en ny utgave av Reddik stablet på bena, denne gangen med Roger Tverfjell på tangentinstrumenter og Atila Borza på trommer. I 1991 kom plata “Med fengende dansemusikk 1” på markedet, ei plate som ble utgitt av GP Records på Fetsund med Gunnar GP Pedersen i spissen. Det ble imidlertid ikke flere plater i denne serien, men istedet kom plata “Hjerter i brann” ut i 1995 på plateselskapet Dodgy Records. Dette er etter undertegnedes mening Reddik sin sterkeste plate noensinne og på denne plata medvirket også unge og vakre Christin Hoff på en duett sammen med Finn. I tillegg hadde Reddik også med seg Torstein Flakne fra Stage Dolls på denne produksjonen, og plata ble spilt inn i Trondheim med Rune Nordal som produsent. Etter min mening er dette noe av det beste som er laget av norske dansebandplater noensinne med låter som “Midtsommerkveld”, “Spille en swing”, “Hyllest til Romsdal” og “Juniminner”. 

Andre slagere Reddik har hatt opp gjennom årene er “Adjø Milano” og “Dimmetid” som også har vært en gjenganger i Nattønsket på NRK.

Samtidig med å fronte dansebandet Reddik har også Finn Erlandsen komponert låter for andre artister. Den mest kjente av disse er nok den morsomme låten om finanskongene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten med tittelen “Røkke og Gjelsten og I” som ble en slager både med humorgruppa Trøste & Bære og med Finn selv. Etterhvert kom også en oppfølger som Finn døpte til “Røkke og Gjelsten og Bondevik og I” og denne ble med på Reddik sin jubileumsplate som kom i 1998 og som markerte bandets 25 års jubileum. 

I tillegg har Finn Erlandsen også gitt ut et album sammen med noen som kalte seg “Sentrumskameratene” og her gikk Finn politikken i vold og spilte blant annet inn låten “I vil være statsminister i” i forbindelse med at Kjell Magne Bondevik tok over rollen som Norges statminister. Denne låten kom i 1997 og i 2001 ble den besvart med oppfølgeren “Få igjen stol’n min Jens” som kanskje ikke er fullt så godt kjent. Albumet som Finn og Sentrumskameratene ga ut fikk tittelen “Sterke saker” og inneholdt blant annet freske låter som “Ho Anne e på tjukken” og “Sommerdans på Sekjinn”. Denne kom i 1997 og ble utgitt på plateselskapet Talent med Arve Sigvaldsen i spissen. På denne plata ble alle låtene framført på Finn sin egen sjarmerende Romsdalsdialekt. Dette er også den seneste full-CD’en som Finn Erlandsen har medvirket på etter det jeg kjenner til, men han har i ettertid også gitt ut flere singellåter på plateselskapet Carambole Records som også hører inn under Talent og Arve Sigvaldsen. Den siste singelen som ble utgitt her heter “Det er livet” fra 2006, men Finn kom også med en julesang rett før jul i 2008 som het “Christmas angel in the sky”. 

KILDE: Carambolegroup

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg