NOSTALGI: Torry Enghs


Vår nostalgiserie med gamle norske danseband er tilbake, og vi kan denne gangen presentere et av Totens mest populære danseband gjennom tidene, nemlig Torry Enghs som startet opp i 1969 og som opprinnelig var et storband med blåserekke og med et repertoar som strakk seg fra lett popmusikk til jazz og lignende.

Torry Enghs bestod opprinneglig av grunnleggerne Trond “Torry” Eliassen på vokal, gitar, saksofon og trombone og Arild Engh(senere kjent fra Ole Ivars) på trommer i tillegg til Ivar Georg Hansen på orgel og vokal, Tom Narten på saksofon og fløyte, Kjell Arne Olsen på trompet, Jan Egil Båkind på trompet, Sveinung Hovensjø på gitar og Nils Østby på bass. Med andre ord et band som telte hele 8 medlemmer. Etter å ha startet opp som et band med mye pop og jazz på repertoaret så ble gruppa etterhvert store eksponenter for glad norsk dansemusikk med steelguitar og saksofon som viktige instrumenter i lydbildet. Gjennombruddet kom ganske fort med låten “Hippie Hege” som kom i 1969 og som ble tildelt sølvplate i 1970. Dette var også bandets første singellåt. Det var velkjente C.C.Bøyesen som var produsent for den første plata og låten “Hippie Hege” ble også lansert i Tyskland, England, Spania og Sverige.

Tidlig på 70 tallet kom Torry Enghs med ytterligere to plater, men den ene ble likevel ikke utgitt før i 1976. Denne ble produsert av Arne Schulze som var kjent fra gruppa Popol Vuh. Plate nummer to av disse ble produsert av Johnny Sareussen og inneholdt blant annet bandets kommende landeplage “Karoline Kjøs”. Begge disse platene fikk tittelen “Portrett”, noe som ble ganske forvirrende for folk, og likere ble det ikke av at den andre plata av disse ble reutgitt på midten av 70 tallet med både nytt cover og nye titler. På omslaget stod det “Jag vill inte byta med någon” og på etiketten på selve plata stod det “En liten kvinne”. Bortsett fra dette noe forvirrende elementet på disse to platene så var oppskriften for alle bandets plater en blanding av egne låter og kjente slagere med både norske og svenske tekster. 

I 1973 skjedde den første av flere omrokkeringer i bandets besetning. Dette startet med at Dag Spantell begynte å benytte seg av Torry Enghs som backingband. Av bandets åtte opprinnelige medlemmer så var det nå kun Trond Eliassen som var igjen. Ellers så bestod bandet nå av Ivar Eriksen, Geir Wentzel, Carl-Erik Hedløv og Ingar Nordberg. Med denne besetningen så ga gruppa også ut plata “Karnevel” i 1974.

I 1975 så skilte Dag Spantell og Torry Enghs lag, og Trond fortsatte bandet som nå var blitt til en helt ny sekstett. Her fikk han med seg Kjell Solem, Bjørn Rugaas, Helge Eftedal, Stig Brøndmo og Rune Tollefsen. Denne besetningen ga ut to LP-plater på selskapet Tambourine, plater som blant annet inneholdt låter som “Nyfeminist fra Drammen” pluss en 8 minutter lang versjon av Elvis sin “Burning love”. På disse platene var det Trond Eliassen selv som stod som produsent. På denne tida medvirket også Torry Enghs på flere samleplater som også ble utgitt på Tambourine. 

Når 80 tallet kom så konsentrerte Torry Enghs seg om å reise rundt og opptre live uten å gi ut noen flere plater. På denne tida dukket også grunnlegger Arild Engh opp bak trommene i Ole Ivars hvor han sitter fortsatt, mens gruppas opprinnelige vokalist, Ivar Georg Hansen, nå vendte tilbake til Torry Enghs. Først på 90 tallet kom bandet med nye plater, tilsammen tre stykker under fellestittelen “På oppfordring”. På denne tida bestod bandet av Ivar Georg på vokal mens han hadde med seg Trond Meland, Bjørn Elvestad, Alf Håvard Nyseth og Erik Snaprud i tillegg til Trond Eliassen selv. Det er også denne besteningen som figurerer på bildet vi har satt inn i denne saken. Den siste plata i denne serien kom ut i 1993 og ble den siste plate som ble utgitt med Ivar Georg Hansen på vokal.

Det siste vi hørte fra Torry Enghs før de la inn årene i 2008 var ei plate som het “100% Torry Enghs” og som hadde Tommy Øiamo som vokalist. I tillegg til han og Trond så bestod bandet den siste tida av bare nye medlemmer, blant annet tidligere medlemmer fra Totenbandet Freelance. De hadde også med seg Jan Arne Lønseth på vokal en kort periode før Tommy Øiamo tok over og tauet Torry Enghs-skuta i land for aller siste gang med ei plate som inneholdt en rekke av gruppas gamle slagere i nyinnspilte versjoner. En helt ny låt fra Sverige ble også spilt inn til denne plata, nemlig “Ingen stopper oss nå”.

Torry Enghs sin karriere ble altså nesten 40 år lang, men det må også nevnes at etter en navnestrid mellom to av gruppas medlemmer så ble det også startet et helt nytt band i 2001 med Ivar Georg Hansen som vokalist og dette bandet ble hetende “Nye Torry Enghs”.

(Kilde: Norsk Pop & Rock Leksikon)

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg