NOSTALGI: Bugges Firo


Da er vi tilbake med en ny artikkel i vår nostalgiserie, hvor vi presentererer gamle norske danseband, noen er historie mens andre fortsatt holder det gående. Denne gangen skal vi ta for oss trønderbandet Bugges Firo som har røtter tilbake til 1967, og som fortsatt lever i beste velgående, selv om et av de mangeårige medlemmene gikk bort i 2009.

Bugges Firo ble startet våren 1967 av elever ved Lademoen skole. Tore Bugge Pedersen har helt siden dengang vært bandets vokalist og frontfigur med sin velkjente trønderbart. Med seg fra starten hadde han Tore Lande på gitar og vokal, Dagfinn Ellefsen(nå i Gluntan) på bass og vokal, Roger Andersen på trommer og Arne Kristian Svendsen på tangenter og vokal. Sistnevnte døde forøvrig i september 2009. Ut fra navnet og dømme, altså “Firo”, så skulle bandet egentlig være en kvartett, noe de aldri har vært. Navnet henspeilet istedet på at Tore Bugge Pedersen hadde med seg fire mann til i orkesteret sitt. Roger Andersen forlot forøvrig bandet da repertoaret etterhvert ble dreiet over fra rock til mer tradisjonell dansemusikk og ble erstattet av Per Kristian Andersen på trommer.

I 1970 skjedde det store ting for Bugges Firo, for da vant de det trønderske mesterskapet for pop-band. Premien her var en platekontrakt med selskapet MCA, og dette førte til at bandet spilte inn fire låter som ble fordelt på to singler hvorav den ene kom i 1970, mens den andre ble utgitt først i 1971. De to første singellåtene het “Veien tilbake” og “Den som lever får se”. De to neste het “Borte bra, men hjemme best” og “Allikevel”.

I 1975 byttet Bugges Firo igjen trommeslager, denne gangen var det Rune Nordal som tok over etter Per Kristian Andersen. Rett etter dette så medvirket bandet på samleplata “Trønder-kremen” fra Nett Records sammen med seks andre danseband. Etter dette gikk Bugges Firo inn i sin mest populære periode hvor de utgav fire LP-plater på platemerket Philips.

Spesialiteten til Bugges Firo var på denne tida å oversette gamle internasjonale popslagere til norsk. På den første plata de gav ut så hadde de blant annet med en norsk versjon av “Speedy Gonzales” fra Pat Boone som gjorde suksess på Norsktoppen i 1976. Oppfølgeren til denne kom samme året og het “Cadillac”. 

Det tredje albumet til bandet kom i 1977, og det er her vi finner bandets aller største hit, nemlig “She loves you yeah” som endte opp på førsteplass både på Norsktoppen og Europatoppen. Dette skjedde faktisk samme uka. Albumet denne gangen bar tittelen “Bugges Firo skyter med skarpt”. Alle de tre første platene til bandet ble produsert av Rune Nordal, trommeslageren i Bugges Firo, en mann som også er en velkjent produsent i det norske musikkmiljøet forøvrig. 

Etter at den tredje plata var innspilt og utgitt, så gjennomgikk Bugges Firo visse omrokkeringer innad i bandet ettersom Dagfinn Ellefsen og Rune Nordal gikk ut av bandet, mens Bjørn Nessjø kom inn på bass, gitar og vokal og Harry Fuglem kom inn på trommer. Bjørn Nessjø var også produsent for gruppas fjerde album, som ble hetende “5 fra glemselen” og kom i 1978. Da den femte plata, “Bugges på boks”, kom i 1981 var Rune Nordal igjen tilbake bak trommene, og nå hadde de istedet en ny mann på gitar, nemlig Geir Falck som overtok etter Tore Lande. På denne tida var det meste av låtmaterialet egenkomponert, først og fremst av Arne Svendsen. Den femte LP-plata ble produsert av Bjørn og Rune.

Etter dette var det forholdsvis stille fra Bugges Firo på mange måter, selv om de fortsatt opptrådte og holdt det gående. Jeg husker blant annet at de spilte på en stor dansegalla på Biri Travbane i 1989 som også ble filmet og sendt i flere episoder på TVNorge i ettertid. I forbindelse med dansegallaene som bandet deltok på rundt 1989-1990 så ble det også spilt inn en egen låt som het nettopp “Dansegalla” og hvor Bugges Firo hadde med seg storheter som Bjøro Håland, Christer Sjögren, Lasse Johansen og Sven Erik Magnusson. Men på platefronten forøvrig skjedde det lite helt fram til årtusenskiftet, da de utga nytt album hos Tylden & Co, fortsatt med egne låter fremført på trønderdialekt, både gamle innspillinger fra 70 tallet og noen helt nye. Denne plata fikk tittelen “På dansefot” og det er også der vi finner kjenningsmelodien til radioprogrammet På Dansefot på NRK, for hvis du ikke visste det, så er det faktisk Bugges Firo som spiller denne. Da denne plata kom var det bare Tore Bugge Pedersen og Arne Kristian Svendsen som var igjen fra originalbesetningen. I tillegg hadde de med seg Thor Egil Larsen på gitar, Per Lauritzen på saksofon, Bjarne Bårdstu på bass og Leif Arnold Raanes bak trommene. 

Senere har de kommet med ei juleplate i 2003 samt ei ny samleplate i 2008, begge disse også hos Tylden & Co. De har også deltatt i melodikonkurranser i regi av både Se og Hør og NRK, og nå i 2010 har de blant annet opptrådt i Ytre Enebakk på sommershow med Fridtjof alias Øyvind Blunck og på Nostalgifestivalen i Stjørdal. 

Noen av de mange populære låtene til Bugges Firo er blant annet “Takk for i kveld”, “Ei frægnat lita frøken”, “Spælledilla” og “Bli med på dans” for å nevne noen.

Kjennemerket til Bugges Firo er fortsatt deres flerstemte sang, med hele fem stemmer, og de har også ei egen hjemmeside hvor du finner mye spennende og nyttig info om bandet. Denne finner du på www.buggesfiro.no . 

(Kilde: Norsk Pop & Rock Leksikon)

2 kommentarer
  1. Synes alle portrettprogramene dine er topp, hva med et om Bugges Firo?
   Som trønder og fan av Bugges Firo hadde det gledet meg 😉

   1. Hei Hermann. Jeg skal notere meg ønsket ditt og se hva jeg kan få gjort med saken i løpet av høsten. Tusen takk for innspillet!

    Hilsen Thomas i redaksjonen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg