NOSTALGI: Vikings


Vår nostalgispalte har ligget brakk noen år nå, men nå føler jeg tiden er inne for å blåse liv i den igjen, noe jeg i første omgang gjør med en liten artikkel om trønderbandet Vikings som eksisterte fra tidlig 60 tall til midt på 80 tallet.

Vikings var å regne som et amatørband de første 10 årene de drev på, men fra midten på 70 tallet valgte de å satse profesjonelt. Den første platekontrakta si fikk de i 1974 med selskapet Experience Records og ga der ut debutalbumet “Karsk & Calypso”.

På denne tida bestod Vikings av Åge Haugan på gitar og vokal, Jan Olav Arntzen på vokal, Kjell Mortensholm på tangenter, Jens Chr. Fjeseth på gitar og vokal, Hugo Madzog på bass og vokal og Skule Johansen på trommer, med andre ord en solid sekstett.

Etterhvert så forlot Arntzen og Fjeseth bandet og fra og med album nummer to så var det Rune Sundby med tidligere fartstid i prog.rock-bandet Ruphus som stod ved mikrofonen. “Vikings” var tittelen på den andre plata som kom i 1975 og hvor Rune hadde komponert alt materialet selv.

Deretter skulle det gå tre år til neste album kom, denne ble utgitt i 1978 og hadde tittelen “Vikings 3 – Higher – higher!”. På denne tida var hele bandet Vikings blitt totalt omorganisert og bare Åge Haugan og Skule Johansen var igjen fra originalbesetningen. I tillegg hadde Vikings da fått med seg Kurt Pedersen på vokal, Roar Sæthre på keyboards og vokal samt Hjalmar Pettersen på bass og vokal. Og det gikk ikke lenge før den nye vokalisten, Kurt Pedersen, også skulle forlate bandet, en kar som ble erstattet av ikke ukjente Per Kristian Støbakk, som i 2014 er en av Norges mest markante skikkelser innen dansebandmiljøet og selvsagt frontfigur i suksessbandet PK & Dansefolket. Og det var PK som også var vokalist på Vikings sine mest populære innspillinger, slik som låten “Venus” som faktisk toppet Europatoppen i 1979 og den store landeplagen “Du må ha det riktig godt” som også er en slager den dag i dag, takket være PK & Dansefolket sin nyinnspilling av låten over 20 år senere. Det hører også med til historien at PK helt tilfeldig traff på Vikingsgutta langs veien og dermed ble hyret inn som ny vokalist da den forrige hadde sluttet, noe som skulle vise seg å bli et skikkelig lykketreff for Vikings som band.

Da 80 tallet kom og Vikings hadde avrundet 70 tallet med sitt kanskje mest populære album “Vikings 4 – Gjør som en viking” i 1979, så bestod gruppa av Åge Haugan, PK Støbakk, Bjørn Schandy, Stein Haanshus og Tor Lindberg. Siste album med Vikings ble forøvrig utgitt i 1981 og het “Vikings 5 – I rockeheksens klør”.

På midten av 80 tallet så ble Vikings lagt ned etter at Støbakk sluttet, og dermed skulle det ta over 15 år før han igjen dukket opp som konferansier under den første Dansebandfestivalen i Seljord i 2001, og hva som siden skjedde, er en helt annen historie og noe de aller fleste kjenner til…

(KILDE: Norsk Pop & Rock Leksikon) 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg