NOSTALGI: Septimus


I denne Nostalgi-artikkelen skal vi ta for oss et av de mest populære norske pop- og dansebandene på 70 tallet, nemlig gode gamle Septimus som på denne tida hadde Steinar Fjeld som sin frontfigur og vokalist. Bandet må ikke forveksles med Jenny Jenssen og hennes Septimus, som bare har overtatt navnet etter 70 tallets Septimus.

Bandet Septimus var en blanding av danseband og popband og hadde sitt utspring i Oslo. Det hele sprang ut av Rune Alstedts orkester, som startet opp allerede på slutten av 60 tallet. Etterhvert ble også de to medlemmene i viseduoen Dobbelt Opp, Birger Dahlman og Steinar Fjeld, med i bandet, og dermed fant Steinar på navnet Septimus etter at Rune Alstedt trakk seg ut. Steinar Fjeld hadde også hatt en viss suksess som soloartist tidligere og det ble nå bestemt at bandet skulle satse mer profesjonelt enn tidligere. I begynnelsen ble bandet booket under det noe kronglete navnet “Septimus med Dobbelt Opp og Steinar Fjeld”, men Dobbelt Opp-navnet forsvant imidlertid ganske fort. 

Septimus hadde flere utskiftninger opp gjennom årene og det var kun to av musikerne som var med hele tida, nemlig Steinar Fjeld og trommeslageren Kai Knutsen. De første årene hadde også bandet med seg ei egen blåserekke og befant seg da ganske sterkt innenfor den stilen som man kalte Blood Sweat & Tears. Andre kjente musikere som var innom Septimus var blant andre Finn John Andresen som tidligere spilte i band som The New Beatnicks og New Jordal Swingers, Trond Graff fra Pussycats, Trond Eliassen fra Torry Enghs og til og med også Benny Borg som var vikar under en turnè tidlig på 70 tallet. 

Septimus var også på turnè i USA i 1971 og ga ut noen singler på de kjente plateselskapene RCA og EMI. Etterhvert gikk de over til Arve Sigvaldsen sitt plateselskap Talent hvor de startet på en lengre platekarriere. Debutplata til Septimus fikk tittelen “I lag med Septimus” og ble innspilt live i studio. Dessverre gjorde ingen av platene til bandet seg bemerket på VG-lista, men på midten av 70 tallet fikk bandet suksess på en helt annen side av jordkloden, nemlig i Thailand. Her ble de populære med låter som “Sha-la-la”, “Telstar”, “Thailand girl” og den kjente slageren “When you walk in the room”. I Thailand var Septimus enormt populære med sine rock`n roll show med låter fra 50 tallet. Faktisk ble gutta så populære i Thailand at de fikk tilbud om å flytte dit, og dermed satse for fullt på det asiatiske markedet, men dette var ikke alle medlemmene i bandet villige til, så dermed forble Septimus i Norge likevel.

Septimus var også veldig aktive når det gjaldt liveopptredener, i 1975 hadde de hele 241 spillejobber, i 1976 ble dette redusert til 211 men det var jo fortsatt ganske mye for et danseband. I 1983 skiftet bandet plateselskap, til RCA igjen, hvor den siste originalplata “Septimusikk 3” kom ut, og mot midten av 80 tallet skled medlemmene fra hverandre og dermed gikk Septimus etterhvert over i historien. Senere ble navnet overtatt av det velkjente bandet til Jenny Jenssen, hvor også Birger Dahlman fra gamle Septimus var med en periode, men utenom dette så har dagens Septimus ingenting med det gamle bandet å gjøre.

Det ble tilsammen ni album og flere singler på Septimus mens de holdt på, i nyere tid har også flere av bandets gamle innspillinger blitt reutgitt i CD-format fra Arve Sigvaldsen og Talent. Nå i 2009 er også ytterligere nye reutgivelser på vei ut på CD. Noen av bandets største slagere er “Sha-la-la”, “C`est la vie” og “Å Kari”. De var kjent for å lage norske versjoner av gamle internasjonale slagere, slik som “Oh Carol” fra Smokie som ble til “Å Kari”, og “Living next door to Alice” fra samme band som ble til “I 24 år har jeg bodd i samme gård som Anne”. Flere av bandets låter har gjort suksess på Norsktoppen og det er ikke lenge siden flere av disse låtene ble spilt om igjen i NRK Gull sin mimreserie om Norsktoppen fra 1973 og fram til slutten i 2008. Steinar Fjeld har senere gjort seg bemerket som blant annet programleder for radioprogrammet Ti i skuddet og har også jobbet med forskjellige ting i musikkbransjen i tida etter dette igjen. Septimus er et band som hadde mange gode kvaliteter etter min mening, og de hadde mange fengende låter med gode tekster og ikke minst mange iørefallende arrangementer på låtene sine. Heldigvis har Arve Sigvaldsen gjort de gamle innspillingene tilgjengelig i CD-format til rimelige priser nå i nyere tid, og takket være dette så kan også kommenede generasjoner av danseglade også ta del i 70 tallets norske dansemusikk hvor Septimus altså var et av de mest fremtredende utøverne av denne musikkformen.

(Kilde: Norsk Pop & Rock Leksikon)

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg