Låtskriver Roland Jansson


Her finner du låtskriverserien vi presenterte i For Swingende for noen år siden, der vi portretterer flere kjente låtskrivere innen dansebandmiljøet. Første låtskriver ut er Roland Jansson fra Fetsund.

Roland Jansson er opprinnelig svensk, men flyttet til Norge i 1988 og ser dermed på seg selv som en god nordmann. Han drømmer på norsk, forteller han til For Swingende med glimt i øyet. Men tross sitt svenske opphav så skriver Roland nå mest låter på norsk, og han har levert låttekster til band som Hans Petters, Dænsebændet, Me and You, Jhohans, Scandinavia og Sogns for å nevne noen. Hans første tekst ble utgitt med det svenske bandet Sounders i 1997 og het “Ett själ att ge sig av”, og dansebandtekster begynte han å skrive allerede rundt 1995. Det var ikke lett for Roland å få tekstene sine innspilt og utgitt i begynnelsen og han sendte rundt mye tekster som det aldri ble gjort noe utav. Nå derimot har han fått en stor fot innenfor i bransjen og blir nå som regel spurt av bandene selv om han har låter til dem. Han har skrevet for mange av de største bandene i landet, og for tiden jobber han med låter til blant annet Christiania & Kjetil Nordfjeld for å nevne noe. Et av bandene som har hatt størst betydning for Roland sin låtskriverkarriere den siste tida er nok Dænsebændet, og i vårt intervju så forteller han at han har mye å takke Arnstein Tungvåg i Dænsebændet for. Den første låten han skrev for dette bandet var “Den peneste på Dokka”, en av flere låter han har skrevet som en hyllest til Dænsebændets og undertegnedes egne hjemtrakter rundt Gjøvik, Dokka, Biri og Snertingdal. Roland har nemlig flere venner på disse trakter og har derfor blitt spesielt glad i dette distriktet, noe som gjenspeiles tydelig i flere av låtene han har skrevet til Dænsebændet, blant annet “En enkel mænn” fra deres seneste plate hvor han skriver om folket fra Gjøvikdistriktet og de for ham enkle og jordnære menneskene som bor her oppe. Han så for seg Arnstein i Dænsebændet da han skrev denne låten, og det selvfølgelig i positiv mening. Enkle, jordnære og ordentlige mennesker er det Roland setter størst pris på både i dansebandmiljøet og ellers i livet. Og låtene han skriver for Dænsebændet, ja de skriver han rett ned på klingende Toten-dialekt, for denne dialekten mestrer han bedre enn mange andre og forteller også at han syns Toten-dialekta er veldig lett å synge og skrive musikk på.

I vår presentasjon av Roland i For Swingende i 2010 fikk vi høre låter som “Greven ta bar bakke” med Sogns og “Du tok hjertet mitt” med Scandinavia. Her går både humor og alvor hånd i hånd, men Roland innrømmer at han nok liker aller best å skrive tekster med litt humoristisk vri. Livet er så alvorlig ellers, så i tekstene sine liker han å fokusere på det morsomme og det positive. Han er også en meget positiv og jordnær mann selv når han ankommer vårt studio i Redalen utenfor Gjøvik en mild og fin ettermiddag i slutten av august. 

For ordens skyld: Roland Jansson skriver kun tekster, melodier lar han andre ta seg av.

Skulle ditt band trenge en låt fra Roland, så er det bare å ta kontakt med ham, så stiller han mer enn gjerne opp. Du finner ham i telefonkatalogen som de fleste andre nordmenn…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg