Låtskriver Heidi Janka Berg


Vi går videre i vår låtskriverserie og kan denne gangen presentere tekstforfatter Heidi Janka Berg som kommer fra Hønefoss og som har skrevet sangtekster til flere av våre fremste danseband og flere skal det bli.

Heidi Janka Berg har skrevet tekster i ganske mange år, men det var først i 2005 hun fikk sitt store gjennombrudd da hun skrev vinnerlåten til Årets Dansebandmelodi det året, nemlig Ingemars sin storslager “Hæffer skær vi slærve og skravle” som handler om bygdesladder, en tekst Janka fikk inspirasjon til en gang hun satt på bussen et sted på Hedmarken…hun hadde ikke noe papir for hånden, så utkastet til teksten måtte hun skrive på leggen sin, noe som skulle vise seg å være et lurt påfunn av henne, ettersom låten vant blant 84 innsendte bidrag til den aller siste runden som ble arrangert av Årets Dansebandmelodi på NRK.

Dette var altså Janka sitt gjennombrudd som gjorde at hun endelig ble tatt på alvor i bransjen og deretter fikk utgitt flere av sine tekster. I vår samtale med henne som sendes på radioen i disse dager, så retter hun en spesiell takk til Thor Wang, som har hjulpet henne med å både lage melodier til tekstene hennes og ikke minst få noen av dem utgitt. For selv om Thor Wang er en mann som svært sjelden spiller inn låter fra andre opphavsmenn/kvinner enn seg selv, så har han faktisk spilt inn en av Janka sine låter, nemlig “På bæstemors fang”.

Andre band som har gitt ut tekster fra Heidi Janka Berg, er Furulunds, Bjørns orkester, Hans Petters, Jankos og Jan Erik Olsens orkester. Når det gjelder Jankos, så fikk hun med dem utgitt en veldig spesiell tekst som ble skrevet som en minnelåt til den populære sangeren Jan Werner Danielsen da han døde brått for noen år siden. Denne teksten hadde Janka gjort ferdig fra før med et litt annet innhold, men da hun fikk beskjeden om at Jan Werner var gått bort, så satte hun seg ned og skrev om litt på teksten og fikk bandet Jankos, som kommer fra samme bygda som Jan Werner, til å skrive melodi og gi den ut på sin seneste plate. Låten fikk tittelen “Mine tanker” og er en nydelig ballade som blir fremført av Jankos i duett med den kvinnelige sangartisten Anita Kanstad.

Det siste bandet Janka har fått utgitt en låt med, er Jan Erik Olsens orkester. De har laget melodi til hennes tekst som heter “Broen over elven” og gitt ut denne på en singel pluss som en video på NRK sin Dansefot Jukeboks. Og jeg vet at Janka har flere låter på gang med Jan Erik, som forhåpentligvis vil bli å finne på deres kommende album, selv om dette ikke er helt fastspikret ennå.

Av andre prosjekter Heidi Janka Berg har på gang, så kan vi nevne at hun for tiden har et samarbeid med svenske Hedins under opprulling. Her har hun levert flere tekster som bandet skal vurdere om de vil benytte seg av, og her har Janka og Hedins fått hjelp av Streaplers-vokalisten Kjetil Granli til å oversette tekstene hennes til svensk.

Janka forteller ellers at alle tekstene hun skriver er dypt personlige og handler om tanker og hendelser fra hennes eget liv. Noen ganger har hun faktisk blitt så personlig i sine tekster at hun har angret på at hun har gitt dem ut, men uansett prøver hun alltid å skrive tekstene på en slik måte at folk flest kan kjenne seg igjen i dem selv om de innerst inne handler om hennes eget liv og hverdag.

Janka har forøvrig rundt 200 tekster liggende så er det noen danseband som leser dette og trenger en eller flere nye låter, så er det bare å ta kontakt med Janka. Hun står i telefonkatalogen og vi i For Swingende kan også formidle kontakt dersom noen er interessert å komme i kontakt med henne for et mulig samarbeid.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg