TIL MINNE OM: Låtskriver Maritha Johansson

Dermed er vi tilbake med en ny artikkel i vår serie “Bak kulissene” hvor jeg først og fremst presenterer låtskrivere innen dansebandbransjen. Denne gangen har jeg gleden av å presentere tekstforfatter Maritha Johansson fra Göteborg som har skrevet dansebandtekster helt siden slutten av 80 tallet. Maritha gikk dessverre bort i 2015, to år etter vi skrev denne artikkelen.

Maritha het tidligere Höglund til etternavn, så har du ei dansebandplate hvor Maritha Höglund står oppført som opphavskvinne, så er dette samme Maritha som het Johansson fram til hennes død i 2015. Hun startet med å skrive tekster allerede i 1989 da hun jobbet som journalist men plutselig ble langvarig syk. Gjennom en kollega i avisen der hun jobbet kom hun i kontakt med en musiker som dermed ble årsaken til at hun skrev sin første tekst. Dette ble starten både for en ny jobb og et nytt liv for Maritha. Hun hadde aldri lyttet på dansebandmusikk tidligere men ettersom innholdet i tekstene hennes passet bra til nettopp denne typen musikk i tillegg til at melodiene hun fikk tilsendt var dansebandmelodier så ble det altså denne typen tekster hun endte opp med å skrive. Det ble en lang reise for Maritha og det tok ytterligere noen år før hun fikk innspilt og utgitt sin første låt. Hun ble så glad for at noen virkelig kunne benytte seg av det hun hadde skrevet og med tiden så fikk hun kontakt med flere komponister som hun fikk prøve seg på å skrive tekster til.

I begynnelsen var det helst litt mindre kjente band som tok i bruk Marithas låter på sine repertoar, og etterhvert så fikk hun innspilt låten “Där vita syrenerna blommar” med det lokale dansebandet Maxells orkester, en låt som i ettertid har blitt innspilt med flere andre band også. Dette oppmuntret henne til å fortsette og skrive tekster og deretter fulgte låt på låt og hun arbeidet et par år aktivt med Lennart Clerwall. Sammen laget de låter til band som Matz Bladhs, Helene & Gänget osv, og etter det har det gått på løpende bånd for Maritha og hennes låtskriving. Låtene hennes ble etterhvert spilt på både radio og tv og de ble testet på Svensktoppen og andre topplister både i Sverige og ellers i Norden. 

En av hennes mange meritter er låten “Säg att du kommer hem” som hun skrev sammen med Patrik Ahlm til bandet Wahlströms som på den tiden kom på andre plass i Dansbands-SM i Sunne. Senere har hun jobbet med komponister som Stefan Kardebratt, Mats Rådberg, Erik Skoog, Bert Östlundh, Lasse Sigfridsson, Lennart Grahn, Jonas Lindau, Mulle Melander, Danne Strandberg og Mia Olsson for å nevne noen. Og mange av Sveriges fremste danseband har spilt inn Marithas låter på plate, deriblant Lasse Stefanz, Curt Haagers, Thorleifs, Berth Idoffs, Lotta Engberg og flere band i både Norge og Danmark. Hans Petters, Ingemars og Dænsebændet er noen norske band som har benyttet seg av Maritha sine låter. 

Maritha skrev forresten ikke bare dansebandlåter, men hun skrev også innen genre som viser, pop og rock. Etter 26 år som tekstforfatter(2013) så følte hun seg ganske godt etablert innen musikkbransjen, men i 2015 var det altså slutt for Maritha og hun gikk inn i evigheten med mange fine og populære låter på samvittigheten.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg