Bjørns orkester – I kanonformMolde-bandet Bjørns orkester, som litt nærmere bestemt kommer fra Fræna, et stykke utenfor Rosenes by, er ute med et nytt kanonbra album i disse dager med nettopp tittelen “I kanonform”.

Bjørns orkester har nok en gang vært i undertegnedes hjemby, Gjøvik, og spilt inn sin nye plate hos ringreven Morten Nyhus, som riktignok har lagt ned ærverdige Gjøvik Lydstudio, men som istedet har fortsatt sin produsentkarriere hjemme hos seg selv. Her har gutta i Bjørns som vanlig fått profesjonell hjelp med sitt nye album, og stilen er blitt slik vi kjenner fra Bjørns sine tidligere album, selv om gutta selv sier at de muligens har dreid stilen litt mer mot country-holdet denne gangen. 

Låtmaterialet på plata er i hovedsak skrevet av vokalist Mathias Kalvatsvik, men faren Bjørn har også levert et par låter, Frank Scott fra Nordans har levert èn, mens de også har tatt med en coverlåt fra den kjente trubaduren Stein Ove Berg. Stilmessig er det fin miks av ballader og swinglåter, og “spellemannspreget” er absolutt tilstede på flere av låtene, slik Bjørns har vært kjent for i en rekke år nå, det vil si musikk med mye trekkspill og dertil egnede teksttemaer.

Fra plata har jeg valgt ut følgende tre spor til ukens presentasjon:

Spell no opp du spellemann – En typisk Bjørns-låt og et skoleeksempel på det jeg nevnte i forrige avsnitt. En ganske kjapp og glad swinglåt, med friskt trekkspillkomp og handling fra en sommerlig plattingdans med en ekte spillemann på scena. En veldig fengende og sterk låt som ble en av mine favoritter på denne plata. Opphavsmann her er Mathias Kalvatsvik og det er også han som synger.

Steng ikke inne – En vakker og følsom ballade som ble Mathias Kalvatsvik sin ønskelåt i forbindelse med intervjuet jeg gjorde med ham da jeg skulle presentere denne plata på radioen. Låten bryter en del med det øvrige materialet på plata og har en ganske klok og alvorlig tekst om du setter deg ned og lytter til denne. Her er det også Mathias som er både opphavsmann og vokalist.

Skoleball i 1997 – En herlig swinglåt med handling tilbake til 90 tallet og de som gikk på skolen på den tida. Skoleball er det nok mange som har både gode og mindre gode minner fra, og her får du høre hva Jeg-personen i denne teksten opplevde da han var på skoleball i det herrens året 1997. Også her er det Mathias som har skevet tekst og melodi og som fremfører det hele med bravur.

Jeg syns Bjørns orkester holder godt stand som et av vestlandets fremste danseband, og de gir publikum akkurat det de forventer å få av ei ny Bjørns-plate. Dette er dansbart til tusen og musikken er også glad og lystig og er perfekt som både festmusikk og dansemusikk. Mathias Kalvatsvik synger brorparten av låtene og hans stemme er ikke til å ta feil av, den har særpreg og mye sjarm, særlig når han synger på sin egen Romsdalsdialekt. Ja det er herlig musikk å både høre på og danse til, og på terningen skal Bjørns orkester få en sterk 5`er av meg på terningen, med andre ord 5+. Plata anbefales varmt, og kan enten avlyttes via Spotify og lignende plattformer, eller du kan bestille deg et fysisk eksemplar av plata via linken under.

Besøk Bjørns orkester sin hjemmeside
KJØP PLATA FRA CDON VIA DENNE LINKEN(SPONSET LINK)

HØR INTERVJU MED BJØRNS ORKESTER:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *