Kviknegutta – EndeligDansebandet Kviknegutta fra Østerdalen, som jeg pleier å titulere som Norges eldste, eksisterende danseband, kom nylig ut med et album som het “Endelig” og som såvidt meg bekjent er bandets første fulle album siden 80 tallet.

Kviknegutta feiret 60 års jubileum i 2013, men i bunn og grunn kan man regne bandets historie helt tilbake til 1948, med andre ord har de i realiteten holdt det gående i 73 år nå i 2021, om man regner fra da Grøtlis Trio startet opp som ble forløperen til det som senere ble kalt Kviknegutta. Og navnet Kviknegutta er i seg selv også ganske misvisende, ihvertfall med dagens besetning, for der finner vi faktisk hele to kvinnelige medlemmer i form av søstrene Inger og Haldis Grøtli.

Bandet forøvrig består for tiden av Jon Knudsen, Helge Straalberg, Trygve Holthe Iversen og Hallvard Mjøen.

Det nye albumet inneholder totalt 10 låter, så det er ikke akkurat fullmatet, og det er produsert av Hallvard Mjøen med hjelp av Lars Lien som har mikset noen av låtene. Og siden albumet er spilt inn i koronaens tid så er det hele innspilt i flere ulike hjemmestudioer mens lydfiler har reist fram og tilbake over internett før det hele har kulminert til et ferdig produkt som Kviknegutta har all grunn til å være fornøyde med.

Fra plata har jeg valgt ut følgende tre spor til ukens presentasjon:

Kviknegutta 60 år – Dette er jubileumslåten til bandet fra 2013, og her er det Hallvard Mjøen som er vokalist. Dette er en uptempo swinglåt med en veldig fengende melodi og alt i alt en veldig god danselåt. Låten er signert Vidar Fossen og Haldis Grøtli.

Jentefuten – Dette er en artig låt med kvinnelig vokal, men jeg tør ikke å si om det er Haldis eller Inger som synger leadvokalen uten å sjekke opp den saken nærmere, men jeg tror muligens at de bidrar begge to. Uansett så handler sangen om en lokal herremann som er en skikkelig pikens Jens, men om teksten er oppdiktet eller om den har rot i virkeligheten tør jeg heller ikke si noe om. Ihvertfall ble dette en av mine egne favoritter på plata. Låten går i middels tempo og er skrevet av Jon Knudsen, Haldis og Inger Grøtli.

Sammen igjen – En ganske rolig låt som oppsummerer Kviknegutta sin karriere fra 70 tallet og fram til i dag, det vil si bandets nyere karriere og om hvordan det er å møtes igjen etter mange år og se tilbake på en svunnen tid. Dog kan det også hende at teksten handler om et hvilket som helst danseband, det lar jeg bli opp til lytteren å tolke og bedømme, så sant ikke Kviknegutta selv kommer med mer utfyllende info når de leser denne omtalen. Opphavsmann her er Hallvard Mjøen ene og alene.

Jeg syns dette er blitt ei veldig hørbar, dansbar og fin plate med god lyd og med sterke vokale og musikalske prestasjoner. Plata inneholder også flere av singlene som Kviknegutta har levert den siste tida, pluss noen låter som er helt nye bekjentskaper. Og for å sammenfatte det hele med et terningkast så har jeg valgt å ende opp med en solid 5`er til albumet “Endelig”. Det er vel fortjent for denne garvede musikergjengen fra Østerdalen. Og vil du høre det hele så finnes plata både som CD og på Spotify og andre digitale plattformer, ønsker du den fysisk så kan du sikkert ta kontakt med et av medlemmene på Facebook og bestille den derfra.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg